Stort samarbeidsprosjekt mellom Stangeland Miljø og Waste & Mineral Recovery.

Ved Slettebakken i Bergen skal det tas ut 50-60.000 tonn forurenset masse. Massen skal fraktes til deponiet i Svåheia ved Egersund for deponering. Prosjektet er igangsatt og vil ha varighet en god stund inn i 2025.

Ved Svaaheia Avfall er det tatt ut 15 daa masse for å gjøre plass til avfallsceller for forurenset masse.

Veidekke AS har tildelt prosjektet til Stangeland Miljø og Waste & Mineral Recovery i fellesskap. Samlet har de to bedriftene tung kompetanse innen kjemisk analyse av organisk og uorganisk avfall, velegnede transportløsninger og trygg, miljøsikker deponeringskapasitet.

– Vi har hatt samarbeidsavtale med Waste & Mineral Recovery AS nesten siden oppstarten av Stangeland Miljø i 2022. Dette var et samarbeid vi inngikk for å kunne gi et mest mulig komplett tilbud til kundene. Slettebakken gir oss mulighet til å styrke og utvikle samarbeidet ytterligere, sier Glenn Time, daglig leder i Stangeland Miljø.

Svaaheia Avfall er opparbeidet med eget deponeringsområde på 15 daa (mål) med separate avfallsceller for deponering av de ulike typene forurenset masse som kommer fra Slettebakken. Det er strenge krav til oppbygging av avfallscellene med hensyn til avrenning av rent og skittent vann, renseanlegg, drenslag samt bunntetting og sidetetting med spesialduker. Massen som er tatt ut for å gjøre plass i deponiet, brukes som verdifull, ren fyllmasse andre steder. 

Massene fraktes med båt fra Bergen til Egersund der de lastes over på bil for transport til Svaaheia Avfall. Et båtlass er på 2000 tonn. Det brukes 12-14 lastebiler for å tømme hvert båtlass, noe som tar 7-8 timer. For å unngå at forurenset masse smitter over på rene masser, har Stangeland Miljø utviklet og tatt i bruk egenutviklet vaskeløsning som rengjør lastekassen på bilen i løpet av to minutter.

Massene fra Slettebakken er inndelt i tre grupper. Det er torvavfall, filterkaker og grovavfall. Grovavfallet deponeres lokalt i Bergen mens torvafall og filterkaker fra vaskeanlegg på anleggsplassen deponeres i Svaaheia Avfall.

Stangeland Miljø